The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Przedmiotem artykułu jest ilościowe określanie oddziaływania na środowisko różnych rozwiązań w obszarze sektora rolno–spożywczego, m.in.stosowanych w nim procesów, wykorzystywanych obiektów oraz wytwarzanych produktów. Opisano metody wykorzystywane do realizacji wartościowania wspomnianego oddziaływania, jak i dokonano oceny ich przydatności. Dokonano także przeglądu prac podejmowanych w obszarze...
W artykule uporządkowano i zaproponowano klasyfikację zakresu działań, metod i obiektów, dotyczących mycia w przemyśle spożywczym. Zestawiono i scharakteryzowano obiekty poddawane myciu. Uporządkowano metody i techniki mycia ze względu na sposób i czynniki oddziaływania, organizację procesu, stosowany sprzęt i wyposażenie techniczne oraz sposób realizacji procesu mycia. Opracowane zestawienia i klasyfikację...
Celem pracy było przeprowadzenie badań dotyczących suszenia plastrów jabłka promieniami podczerwieni (IR). W artykule przedstawione zostały badania dotyczące wpływu blanszowania, prędkości przepływu powietrza i różnych temperatur powietrza na czas suszenia i stopień dehydratacji. W artykule zaprezentowano model jednoczesnego ogrzewania i przenikania masy, który wskazuje szybkość parowania wilgoci...
W artykule przedstawiono produkcję ziemniaka w Polsce oraz kierunki jego przetwórstwa. Omówiono wartość odżywczą ziemniaka oraz wymagania jakościowe dla ziemniaków przeznaczonych do przetwórstwa na chipsy, frytki, produkty suszone, konserwowane, chłodzone i mrożone. Przedstawiono również przydatność odmian do przetwórstwa oraz znaczenie ziemniaka, jako surowca do produkcji skrobi i etanolu.
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.